Судалгааны vр дvн (энгийн зvйл байж болох ч мэдэхэд илvvдэхгvй байх)
Солонгын долоон єнгєєр хvний єдєрт идэх ёстой хоол хvнсний зvйлсийг тєлєєлvvлж зєв хооллох удирдамж пирамид гэсэн зvйлийг Америкийн Хєдєє Аж Ахуйн Албанаас гаргасан байна л даа. Єнгє тус бvр хvнсний бvтээгдэхvvний бvлгийг тєлєєлєх ба эдгээр нь:
Солонгын долоон єнгєєр хvний єдєрт идэх ёстой хоол хvнсний зvйлсийг тєлєєлvvлж зєв хооллох удирдамж пирамид гэсэн зvйлийг Америкийн Хєдєє Аж Ахуйн Албанаас гаргасан байна л даа. Єнгє тус бvр хvнсний бvтээгдэхvvний бvлгийг тєлєєлєх ба эдгээр нь:
Улбар шар- тариан тєрлийн бvтээгдэхvvн
Ногоон- хvнсний ногоо
Улаан- жимс жимсгэнэ
Шар- єєх тос
Хєх- сvv, сvvн бvтээгдэхvvн
Ягаан- мах, буурцаг, загас болон самар
Зураг дээр нэгэн охин шатаар гvйж байгаа нь єдєр бvр дасгал хийх хэрэгтэй гэсэн утгатай.
Єдєр бvр дээр дурьдсан бvтээгдэхvvнvvдээс тодорхой хэмжээгээр идэж єєрийн уураг, нvvрс-усныхаа хэрэгцээг хангах хэрэгтэй. Зарим єнгєнvvд нь єргєн, зарим нь арай нарийн байгаа нь тухайн бvтээгдэхvvнvvдийг нєгєєдvvлээс нь арай их хэмжээтэйгээр, эсвэл арай бага хэмжээтэйгээр идэх ёстой гэсэн vг. Жишээ нь ногооны тєрлийн бvтээгдэхvvнийг жимснээс арай их хэмжээтэйгээр, сvv сvvн бvтээгдэхvvнийг мєн арай илvv хэмжээтэйгээр идэх хэрэгтэй байхад мах, загас гэх мэтийг бусдаас хамгийн бага хэмжээгээр єдєрт хэрэглэх хэрэгтэй.
Єдєр бvр дээр дурьдсан бvтээгдэхvvнvvдээс тодорхой хэмжээгээр идэж єєрийн уураг, нvvрс-усныхаа хэрэгцээг хангах хэрэгтэй. Зарим єнгєнvvд нь єргєн, зарим нь арай нарийн байгаа нь тухайн бvтээгдэхvvнvvдийг нєгєєдvvлээс нь арай их хэмжээтэйгээр, эсвэл арай бага хэмжээтэйгээр идэх ёстой гэсэн vг. Жишээ нь ногооны тєрлийн бvтээгдэхvvнийг жимснээс арай их хэмжээтэйгээр, сvv сvvн бvтээгдэхvvнийг мєн арай илvv хэмжээтэйгээр идэх хэрэгтэй байхад мах, загас гэх мэтийг бусдаас хамгийн бага хэмжээгээр єдєрт хэрэглэх хэрэгтэй.
Амин дэм болон эрдэс бодис: Дээр дурьдсан бvтээгдэхvvнийг єдєрт хэрэглээд байвал шаардлагатай амин дэм болоод эрдэс бодисынхоо хэрэгцээг хангаад байх боломжтой. Хэрвээ єдєрт элчлэг нь 1200-иос бага хоол унд хэрэглэдэг бол амин дэм, эрдсийг нэмэлт болгож хэрэглэх хэрэгтэй.
Уураг: 25 ба тvvнээс дээш насны эмэгтэйчvvд єдєрт 50 г, эрэгтэйчvvд 63 г уураг хэрэглэх ёстой. Єдєрт 60-85 г мах/тахиа, буурцаг, єндєг эсвэл самар хэрэглэж уургийн хэрэгцээгээ хангадаг.
Нvvрс ус: єдєрт дор хаяж 100г нvvрс ус хэрэглэж байж ядаргаанаас хамгаалах мєн шингэний тэнцвэрт байдлаа хадгалана. Хоногийн норм нь 170- 320 г талх, будаа, амуу тариа зэргийг хэрэглэх.
Ийлдэст нэгдлvvд: 20-30г єдєрт хэрэглэж байх шаардлагатай. Лууван, дунд зэргийн лийр, дунд зэргийн алим єдєрт хэрэглэхэд ойролцоогоор 30 г ийлдэст нэгдлийг авдаг байна.
Элчлэг: дунджаар єдєрт хэрэглэж буй єєх тосноос 30%-иас илvvгvй элчлэгийг хvлээн авах. Мах, єндєг зэрэг амьтаны гаралтай бvтээгдэхvvнvvд холестерол агуулах ба єдєрт 300 мг-аас хэтрvvлэхгvй байх. 1 єндєг 215 мг, 100г гамбургерт 100 мг холестерол агуулагддаг.
Єдєрт дор хаяж 8-10 аяга шингэн хэрэглэх ёстой. Дасгал их хийдэг бол шингэн их хэрэглэх шаардлагатай.
Энэ зєвлємжийг яг нарийн барина гэсэн зvйл байхгvй ч барихыг хичээгээд байвал эрvvл саруул байна гэж итгэж байна.
1 comment:
Udriin mend! sonirholtoi buguud heregtei zuil b.na shuu. 8-10 shilen ayga usiig oiroltsoogoor 2L us gej oilgoyo. Bayrlalaa.
Post a Comment